Unga företagare som inspierar – Jonsjonna

Unga företagare som inspierar – Jonsjonna

augusti 26, 2018 0 av admin

Wow, vilken start på söndagarna jag kommer att få härefter, likaså ni läsare! Unga entreprenörer som berättar hur det är att vara egna företagare, hur de startade, vilka deras största utmaningar är och deras bästa tips till er! Först ut är Jonna Andersson, det här är en ung tjej som jag träffade första gången för drygt ett halvår sen. Jag blev imponerad av hennes driv redan från början, jag kunde känna energin genom telefonen när vi hade våra första peppsamtal! En riktigt härlig tjej med häftiga visioner och ett superdriv!

 1. Vad har du för verksamhet?

Jag driver Jonsjonna Photo, som fotograf och kreatör, om man kan kalla det så.

 1. Hur länge har du varit egen företagare?

Jag startade min enskilda firma i Mars 2017 vid sidan av min heltidsanställning. I början på året gick jag ner på halvtid och idag driver jag Jonsjonna Photo på heltid.

 1. Tog det lång tid innan du tog steget att starta eget?

Jag har vetat att jag skulle vara egenföretagare sedan jag var 19 år. Men det var långt ifrån självklart vad jag skulle göra, eller hur jag skulle göra det.  När jag insåg att fotograf också är ett yrke kände jag ganska snart att det var just det jag skulle göra.

 1. Var du anställd innan? Hur gick övergången mellan att vara anställd och egen?

Jag arbetade på företaget jag sa upp mig ifrån, i fyra år. Övergången blev en dans på rosor, otroligt nog. När jag väl hade tagit beslutet löste sig allting otroligt smidigt och fint. Det är jag väldigt tacksam för!

 1. Vad var mest skrämmande?

Det som var mest skrämmande var innan jag ens vågade ta steget och be om att få gå ner på halvtid. Kanske framför allt eftersom jag inte visste om det ens var möjligt att lösa. Hade det inte varit det hade min situation och mina beslut behövt vara på en annan nivå, och utgången hade förmodligen sett annorlunda ut. Steget från deltid till uppsägning tog bara tre månader och var inte alls lika skrämmande. Det kändes helt rätt i tid och i hjärtat.

 1. Vad är de roligaste med att vara egen företagare?

Det är ju framför allt att jag har möjligheten att jobba med precis det jag vill.  Med det yrke jag drömt om. Men såklart också fördelarna med allt egenföretagande innebär; Styra mina tider, planera mina dagar och fylla min egen kalender.

 1. Vad är de mest utmanande med att vara egen?

Det är nog tanken på att jag är min egen. Med ansvaret mot mig själv. Att dra gränser mellan jobb och fritid. Hitta en bra balans. Men såklart också framför allt hålla i en rullande verksamhet. Det är mitt levebröd och mitt ansvar att sköta skatter, momsdeklarationer, redovisningar och allt vad det också innebär.

 1. Har du fått någon speciell feedback/respons på att du är ung företagare? Bra/dåligt?

Till min stora glädje får jag mycket och positiv respons från de flesta håll. Feedback är ju avgörande för min utveckling och lika viktig för att kunna hålla den nivå som jag vill och jobbar för. Där tar jag såklart tacksamt emot både bra och mindre bra. Men i stort har jag otrolig stöttning från familj och vänner. De gör så att jag vågar tro och satsa. Jag tror också att min positiva inställning bidrar till positiv respons som, inte bara ung, utan också kvinnlig företagare.

 1. Har du någon speciell person som inspirerar dig?

Jag har många läromästare. Många stora inspirationer. Allt från lokala företagare, stora föreläsare till hjärtevänner och själsfränder. Alla lär mig nya saker, nya sätt att tänka och håller min motivation igång. Eller ger den tillbaka när den springer och gömmer sig. Det gäller lika väl inom personlig utveckling, mental träning, företagande och fotograferande.

 1. Varför tycker du man ska starta eget företag?

Att starta och driv eget är såklart inte för alla. Det är inte allas dröm. Men för de som drömmer, önskar och har funderingar på så vill jag bara säga KÖR. Vilket nu målet än är så kommer det att göra ditt liv större. Tiden kommer inte att göra dig modigare. Det är med och motgångar, hårt arbete, tidigare morgnar och sena kvällar. Men det så mycket mer också. För mig är det frihet och en dröm!

 1. Dina bästa tips som entreprenör?

Du kan bli vad du tänker. Omge dig med människor som tror på dig. För varje dag är en ny start och du är ansvarig för dina beslut. Min bästa motivations-quote är: ”Det gör ont när svagheten lämnar kroppen”. Påminn dig om att allt du är stolt över imorgon börjar idag!
Lyssna på Johannes Hansen, bli provocerad, inse och acceptera att du kanske ändå fortfarande är en av de ”95% av jordens befolkning som hellre skulle dö än att tänka. ”

Citat Bob Proctor.

Tack Jonna för att du delar med dig av tips och härliga energi! Jag skulle rekommendera Jonna till alla era uppdrag, hon har en väldigt härlig stil på sina bilder, proffsigt bemötande och en väldigt kreativ själ!

Besök hennes Hemsida för att se hennes mästerverk och inspireras

Följ henne på instagram för att ta del av hennes vardag och följa med på hennes spännande uppdrag

Följ hennes facebooksida och ta del av hennes uppdateringar och inspireras