Hur man hittar och behåller sin motivation

Hur man hittar och behåller sin motivation

maj 16, 2018 0 av admin

Att hitta sin motivation till att göra något man verkligen vill kan vara enkelt, men de kan vara desto svårare att behålla den. Behöver man vara motiverad hela tiden? Hur gör man och varför? Här är vad jag tror!

Man kan sätta ett mål och jobba väldigt hårt, för motivationen och energin är på topp. Du vet vad som skall göras och du bara bestämmer dig för att göra det! Men vad jag tror många glömmer är att sätta större mål, sätt ett stort mål som pirrar i magen.  Nästan lite orealistiskt men genomförbart. Sedan bryter du ner det till delmål som du jobbar för på vägen. Varför då? Jo för har du bara ett mål uppsatt, du jobbar hårt, du lägger ner mycket energi och fokus på det, sen klarar du målet! Du andas ut, blir förvirrad, men vad ska jag göra nu.. Ibland fumlar man runt i blindo och “jobbar” men egentligen står man bara och stampar.. Det tar tid och din energi hinner bli sänkt, du blir osäker och tappar motivationen. Istället för att ha en årsplan, med delmål när du klarar ett – fira och bocka av. På nästa race och säga nu kör vi!

Man kan jämföra det som att man klättrar upp för ett berg, du kämpar och kämpar, när du kommer på toppen så har du nåt målet! Antingen så stannar du och låtsas som att allt är bra, du ha kul och är lycklig. Eller så klättra du ner igen, hittar nya utmaningar och påbörjar klättringen igen. För vad är det egentligen som triggar igång oss? Utmaningar, utveckling.. Kicken när man kliver utanför sin comfortzone och gör något obekvämt, man växer som person. Hamnar man i ekkorhjulet så stannar man även i utveckligen. Det finns alltid sätt att utvecklas och du måste fundera på vad som triggar dig. Är det: en ny titel på jobbet, nya utmaningar ekonomiskt, starta eget, klättra i kariären, träning, utvecklas som person.. Fundera på det och om du inte redan gjort det, ta en till funderare på din mål!

Men hur sätter man egentligen mål, många gör en dreamboard, skriver några rader och tror att det är klart. Nu har jag satt mål, för vissa kanske de räcker. Men inte för mig, jag måste visualisera, sätta mig in i känslan hur kommer det att kännas. Jag vill gärna koppla det till en känsla för att de ska kännas mer äkta och värt min tid. Ett bra sätt att göra det är att fråga dig själv vad man vill, jag drar ett exempel.

“Vad har jag för mål?”  – Jag vill bli ekonomiskt oberoende
“Vad skulle det innebära för mig?”  – Att jag inte behöver vara stressad över ekonomin
“Vad skulle det innebära?”  – Att jag skulle kunna vara mer flexibel i vardagen och fokusera på att hjälpa människor och min familj
“Hur skulle de kännas?”  – Jag skulle känna mig trygg och lugn

Försök att “mjölka” ut vad ditt mål innebär, hur skulle de kännas.. Ställ dig frågan “vad skulle det innebära” tills du får fram en känsla. För mig har det funkat mycket bättre! Mina tidigare mål har aldrig haft någon känsla och de har inte blivit lika viktiga som idag när jag jobbar för att känna en känsla! Testa!

Men om man tappat motivationen, hur får man tillbaka den? De här är en fråga många ställer sig, inklusive mig själv tidigare. Det är så lätt att tappa motivationen om man inte fyller på med inspiration och påminner sig själv om vart man är på väg. Jag brukar slå på ett kapitel av framgångspodden med Kjell Enhager, det är en person som jag tycker är väldigt sund och har många bra tips. Han får igång mitt tänk och min motivation!

En annan sak man kan göra är att nätverka, träffa nya människor, kika en gång till vad är nästa kliv, nästa mål, är det verkligen något som triggar mig. Specificera, hur ska det gå till? Punktform och självdisciplin är superviktigt och något jag har fått lov att öva på. Att skriva en lista vad jag ska göra, superlätt! Men att faktiskt göra den.. Självdisciplin! De jag har gjort är att intala mig själv att göra det, brytit ner listan, satt en deadline när den ska vara klar, ofta 1h av det och 30 min av det osv. Känslan när man strukit alla punkter, magisk!

Hoppas de satt igång erat tänk och att ni hittade nån slags motivation!