Få ditt cv att sticka ut

Få ditt cv att sticka ut

juli 28, 2017 1 av admin

Många säger att de har svårt att hitta jobb. Jag tror att de ägnar för mycket fokus på fel saker, vill man ha ett jobb lär man ha mål, fokus och vara beredd att jobba för att få det. Du är aldrig ensam om att söka jobb, det kommer alltid finnas fler. Så vad behöver du göra? Du behöver sticka ut, göra ett snabbt men bra intryck! Ditt cv skall enligt min mening vara kort, proffessionellt och läsvärt. Men det viktigaste av allt, du ska få personen i fråga att faktiskt vilja läsa ditt cv. Välj ut tre starka ord som beskriver dig själv, använd inte ord som glad, positiv och öppen det är tre ord som säger samma sak. Använd ditt kreativa sinne, byt ut orden, omforma meningarna få det att låta intressant. Hör ni tex skillnaden:

 

” Jag är en positiv, glad och öppen person som gillar att ha flera bollar i luften.”

“Här har ni en grymt taggad tjej/kille som är lätt att ha att göra med, jag gillar när det går undan och att lösa problem är min specialitet, helst flera samtidigt.”

Skulle jag läsa dessa rader på två olika cv:n så hade jag alla dagar i veckan valt att fortsätta läsa nr 2. Mitt första intryck är att den här personen känner sig själv och vet vad han/hon vill. Vilket gör att det skapar trovärdighet. Något annat som är väldigt viktigt är att få fram varför det här företaget skall anställa just dig, vad kommer de att tjäna på att du jobbar åt dem? Skriv om alla dina cv:n så att det blir personligt till företaget du söker hos, istället för att göra ett cv och dela ut till 4 olika företag/branscher. Det syns att du inte lagt ner tiden då texten inte stämmer in, detta gör att du inte verkar trovärdig eller driven och papperet åker rakt ner i soporna. Här kommer 5 snabba tips från mig när ni ska söka nytt jobb:

  • Håll det kort, försök inte fylla ut ditt cv med tomma ord.
  • Lägg extra tid på att få de 2 första raderna, det är efter dem de väljer att läsa vidare eller ej. Ta dem med storm, visa vem du är!
  • Visa att du är intresserad av just deras tjänst, forma cv:t med de delar av din personlighet som de drar nytta av.
  • Ha med referenser som du vet du gjort ett bra jobb hos och som vet vad du går för, kontakta även dessa innan och kolla att det är okej.
  • Ha alltid bild med, be någon att ta en bild mot en diskret vägg och kom ihåg att le. Detta gör att du får en proffesionellt intryck som intygar att de du skrivit i cv blir mer trovärdigt.

De flesta letar jobb på platsbanken (arbetsförmedlingen), så försök hitta andra ställen där jobben inte går ut till lika många sökande tex blocket jobb, deras egna hemsidor, facebooksidor etc. Här har du mycket större chans att sticka ut i mängden!

MEN! Sen beror det självklart på vilken färg den här personen som skall läsa ditt cv har, är den som jag en gul person som läser passar mina tips. Men är det en grön eller blå person så kollar denne mestandels på vad du jobbat med innan, vad du gjort för kurser, utbildningar osv. Så det gäller att anpassa dig efter jobben du söker, gul/röda jobb är oftast där det händer mycket i snabbt tempo, kreativt. Grön/blå jobb där är det oftast mer strukturerat, långsiktigt, rutiner och utbildningsrelaterade. Enligt min mening!